Op 31 oktober 2017 zal het 500 jaar geleden zijn dat Luther met zijn kritiek op de aflatenverkoop 'publiek ging'. Dit heeft grote gevolgen gehad niet alleen voor de kerk, maar ook voor de politieke geschiedenis van West-Europa. In Duitsland zijn er legio initiatieven op het getouw gezet om dit feit te 'herdenken' (vieren is volgens velen niet het juiste woord, omdat in het vervolg van deze acties er nogal wat bloed gevloeid is). Zonder Luther heilig te verklaren is het goed om hier in de PEGO-lessen aandacht aan te besteden.
Voor het SO is er al een studiedag geweest rond dit thema in mei 2016 (materiaal van deze studiedag, presentaties, presentaties en werkbundels vindt u hier). Voor het LO heeft inspecteur Blokland op de studiedag in mei 2017 een aantal lestips verzameld.

Hieronder wat er binnen het leerplan al mogelijk is. Via lesimpulsen en voorbeelden kan Luther wat meer voor het voetlicht gehaald worden, omdat er een sterke link is met het thema 'identiteit' (als protestant).

Lager Onderwijs

Voor het LO komt Luther zo ook expliciet aan de orde in periode 5 van het 6e leerjaar. Daarbij is bruikbaar

  • de film STORM - Letters van vuur, verkrijgbaar op DVD, een spannende jeugdfilm (leeftijd 8-14jr) over de weerklank die Luthers gedachten vonden in Antwerpen en hoe de drukpers daarin een grote rol speelde: Storm - Letters van vuur, bespreking en verwerkingsmateriaal. 
  • presentatie van insp. Blokland op studiedag LO (diverse werkvormen en tips): 

Secundair Onderwijs

Voor het SO is er vrij veel materiaal, want het thema komt aan bod in ASO, TSO en BSO.

Aan te passen naar behoefte en noodzaak !

Allerlei Materiaal 

Links

Enkele tentoonstellingen:

  • Antwerpen, tentoonstelling een Lutherse lent in Antwerpen (tot 31/10): https://www.luther2017.be/events/een-lutherse-lente-in-antwerpen/
  • Vilvoorde: Luther en de bijbel http://www.williamtyndalemuseum.be/index.php/nl/
  • Deurne: Evangelisch Centrum: Bijbelexpo: https://www.luther2017.be/events/1512/
  • Gent: vanaf 28 oktober: Bijbelexpo in het Groot Begijnhof. info voor bezoek: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

 

 

Subcategories